Ta hjälp av rörmokare för stambyte

Att renovera badrummet är det många som vill göra för att fräscha upp det en aning, men om du bor i ett äldre hem kan det vara bra att renovera lite mer djupgående – ibland är det nämligen ett stambyte som behövs, men vad innebär det?

Om du är sugen på att renovera i badrummet kan du behöva anlita en rörmokare, i alla fall om du vill göra mer än en kosmetisk uppfräschning. Bor du i ett äldre hem kan det nämligen vara bra att genomföra ett stambyte, och i denna video listas tre viktiga saker att tänka på:

Så genomförs ett stambyte

I en väldigt gammal artikel hos tv4 finns förklaring på vad ett stambyte är och ur det går till, och även om artikeln är gammal så är den aktuell. Även om tekniken inom rörmokeri går framåt så är det fortfarande rör från 40- och 50-talet som många hus har. Så vad är då ett stambyte? Kort sagt handlar ett stambyte om att byta ut rör och ledningar i huset, och då främst vad som man gör är att byta ut rören där allt tillvatten och avlopp samlas för stora delar av byggnaden. Detta är dock inget man kan göra själv utan det måste vara proffs och smart är att byta stammarna i hela huset när detta väl görs – alltså även byta olika rörförgreningar vilka är de rör som leder till och från huvudstammarna helt enkelt. Anledning till varför man gör stambyten är dock enkel, rör har bara en viss livslängd och när denna är passerad så fungerar rören inte längre som de ska och man kan få problem med vattentillförseln. Så även om ett stambyte kan verka dyrt som renovering är detta något som måste göras, hellre förr än senare dessutom.