Sortera ditt avfall

Som en kommuninvånare skrev i ett medborgarförslag till sin kommun nyligen: ”Jag vill slippa åka 40 minuter tur och retur för att kunna sortera”. Det behöver inte vara så svårt. Med rätt sortering blir skräpet inte längre sopor utan material till nya saker. Det gäller samma sak med allt som blir över efter en renovering.

Källa Bigbag.seJa, det ska vara lätt att sortera överblivet material från sitt hushåll, vare sig det är i vardagen eller vid en större renovering av köket till exempel. Det kan vara glas som ska kastas, metall, plast, impregnerat trä och annat. Med storsäckar från bigbag behöver du inte tänka på det utan det är lätt att få rätt sak i rätt kärl.

Allt ofarligt avfall får blandas. Källsortering sker bland annat med elskrot och övrigt farligt avfall. Sedan behöver du inte åka iväg med det, 40 minuter tur och retur, det hämtas hos dig på dina villkor. Smart och bra för miljön på samma gång.

Sortering kan vara roligt

Det går dessutom att göra sopsortering kul, även för de mindre. I en artikel i tidningen Mitti går det att läsa om en förskola i Skåne som lär barnen sortera sopor med hjälp av monster i olika färger. En utav monstren heter Prassel och älskar gamla tidningar att läsa, helst i ensamhet. Tanken är att hen ska hjälpa barnen att inse det fina med sopsortering. Det finns som sagt flera monster, förutom Prassel finns även Batman som gillar gamla batterier och Flamman som samlar på det som är brännbart. Nu börjar tanken på dessa monster att sprida sig uppåt i landet för att slå rot även i Stockholm.