Smarta renoveringar

Inför vintern och regeländringarna i rot-avdraget planerar nu många sina renoveringar. Men det är inte bara att göra, det krävs förberedelser innan ett nytt projekt får luft under vingarna. Förutom rätt verktyg eller rätt hantverkare krävs dessutom en budget för renoveringen. Vilka renoveringar lönar sig försäljningsmässigt egentligen?

 

art-wall-brush-paintingNågot som det skrivits om tidigare här är hur man ska tänka förberedelsemässigt innan en renovering, bland annat genom att se till att man har rätt sorts utrustning och dessutom kunskap om de verktyg som behövs. Det handlar med andra ord inte bara om att slutjobbet blir rätt och riktigt, med ett stadigt och snyggt resultat – det är minst lika viktigt att jobba i rätt ställning och vinkel samt med rätt skydd, så att man inte skadar sig. Men vad för renoveringar lönar sig egentligen, ifall man nu planerar att sälja bostaden?

Vissa renoveringar mer lönsamma

Det är nämligen så att vissa renoveringar lönar sig mer än andra och att lägga sina pengar på rätt punkter kan ge din bostad ett bättre pris när du väl ska sälja den. Vilka är dessa? Och vilka ska du kanske hellre avstå från att göra? Utifrån en mäklares tips i Östersunds-Posten, är det viktigt att tänka på följande:

  • Det som kan göra riktigt stor skillnad på en visning är bland annat nya (eller nymålade) köksluckor
  • I badrummet ska fogarna helst vara fräscha, det ger stor skillnad i intrycket en potentiell köpare får
  • Det lönar sig oftast inte att vända upp och ner på hela huset, en totalrenovering brukar inte täckas upp av slutpriset
  • Viktigast är att ytskikten ser fräscha ut och att socklar, lister, trösklar och karmar är nymålade
  • Om huset är ett rejält renoveringsobjekt kan du lika gärna låta det vara, många är intresserade av det också och då få renovera upp det själva, eller riva och bygga nytt
  • Byt gärna ut beslag på luckor och lådor i köket, det är ett enkelt knep
  • Var ärlig med bristerna i stället för att försöka dölja dem, de kommer fram förr eller senare ändå

Sedan är det viktigt med belysningen. Se bland annat till att det är god belysning i hallen, det är ju det första man möter när man går på en visning, samt det sista man ser.