Smart verktygsförvaring i verkstaden

Få saker är så störande som när verktyg försvinner in i ett virrvarr av prylar. De ska vara lättåtkomliga och ska underlätta för ditt hantverk. I en verkstad ska det finnas tydlig åtkomst och de ska vara lätta att se. Både större lådor, indelande fack, väskor, krokar, paneler och skåp bör finnas. Har du dessutom ont om utrymme måste du tänka ännu mer yteffektivt. Vi reder ut hur du ska tänka.

Visst finns det en bohemisk charm i det slarviga och och sporadiska, men man behöver inte göra avkall på stil bara för att man vill ha ordning och reda. På witre.se kan du själv laborera tydligare i vad just du behöver för typ av verktygsförvaring och det finns en massa olika alternativ på hyllor. Det kan både vara snygga väggmonterade hyllor, praktiska grenställ och en massa annat.

Det är en konst att inreda små utrymmen så att de blir praktiska för den som ska arbeta. Men trånga utrymmen i sig behöver inte alls vara en nackdel. Tvärtom kan det underlätta ditt arbete. Men det krävs noggrann planering för den som ska inreda den lilla verkstaden. Du vill både ha plats till förvaring av verktyg – men också en tillräckligt stor arbetsyta.

Inspirerande artiklar

Lätt åtkomst är viktig

I gds.se kan man läsa om hur man bäst röjer plats och skapar ordning och reda i sin verkstad. Verkstaden blir på sätt och vis ofta försummad och man tänker inte på att det är en hel del prylar man faktiskt inte använder. Fundera över vad du kan behålla och vad du faktiskt kan göra dig av med. Läs gärna den här tråden i byggahus.se om du vill ha fler bra tips från proffsen.

När du ska börja kan du ha följande punkter i huvudet:

  • Gör dig av med onödigt bråte.
  • Rörligt eller stabilt? Fundera över om du vill ha allting flyttbart eller fastmonterat. Hjul är å ena sidan smart om du vill kunna vara rörlig, men kan också vara störande moment.
  • Fronta de verktygen du använder mest
  • Använd hela ytan. Montera gärna hyllor som går ända upp i taket för att spara golvplats.

För målaren och skulptören, men även för andra kreativa hantverkare, kanske en liten inspirerande artikel om konstnären Evas verkstad och hur hon valt att inreda den.