Så väljer du rätt hantverkare för jobbet

När du ska välja en hantverkare till arbetet som du vill ha utfört så gäller det att du gör endel research. Det handlar inte bara om att ta in en prisvärd offert, utan också att kolla på referenser, uppgifter hos skatteverket och att skriva ordentliga avtal.

Om du inte gör din läxa ordentligt när det kommer till att jämföra och välja hantverkare till ditt byggprojekt eller renoveringen kan det såt dig dyrt. Detta gäller oavsett om du söker hantverkare i Stockholm eller i någon annan stad.

Beskriv tydligt arbetet som ska göras och ta in flera offerter

Till att börja med måste du tydligt i skrift beskriva arbetet som du vill ha utfört av hantverkare. Ju fler detaljer för ditt arbete som du kan lista, desto bättre tipsar Aftonbladet i en artikel. Ritningar, material och allt som du kan få fram är bra. På så vis blir det lättare för dig att hitta rätt personer för jobbet. Ta in flera offerter på hantverkare och jämför dessa, men bestäm dig inte förens du tagit referenser och rekommendationer.

Vad är goda referenser?

Det finns många saker att kolla på när det kommer till referenser. Prissättning, avtal, kunnighet, licenser och mer. I en artikel från Byggahus tipsar man om att det är bar att se om det talas gott om hantverkaren i sina tidigare arbeten när det kommer till att komma i tid hålla avtalade priser och att arbetet är yrkesmannamässigt och kvalitativt utfört. Fråga släkt och vänner som står dig nära och se om de har någon att rekommendera. Andra som kan tipsa dig om bra hantverkare är försäkringsbolag och din lokala byggvaruhandel.

Kontrollera F-skattebevis och upprätta skriftligt avtal

Villaägarna skriver man att du alltid ska kontrollera att hantverkaren i fråga har F-skattebevis. Det visar att företaget är registrerat för moms och arbetsgivaravgifter. Kolla även så att hantverkaren inte är skuldsatt och att allt ser lagligt ut på pappret för verksamheten. Upprätta sedan ett ordentligt skriftligt avtal med priser, omfattning av arbete och start- samt klar-datum. Tänk på att både du och ansvarig hantverkare måste underteckna avtalet. Lycka till!