Ska man ta sotare och andra experter på allvar så står det illa till med svenskarnas skorstenar, speciellt tegelmurade. Fogbruket vittrar sönder, fryser och faller isär. En dåligt skött skorsten är faktiskt olaglig att elda i. Oavsett om du planerar anlita en sotare för att se över din skorsten, eller om du vill göra det själv, är det första du måste göra en ordentlig riskanalys. Att kliva upp på ditt tak kan – om du inte har rätt redskap – vara livsfarligt.
När det är dags att rensa skorstenen finns det några saker att ta ställning till: kan du göra det själv eller ska du anlita en sotare? Oavsett vad svaret blir på den frågan bör du också se över din taksäkerhet. Arbete som sker över två meters höjd ska ha fallskydd. Ett säkert tak har bland annat glidskydd, stege och skensystem. Här bör du, om du är det minsta osäker, kontakta experter.
Dödlig kolmonoxid syns inte och luktar inte. Blir du trött och får huvudvärk när du eldar kan det bero på att dina kanaler leder röken fel. I ystadsallehanda.se kan du läsa om en sådan tragedi där en ordentlig besiktning hade kunnat rädda liv.
Elda inte för kråkorna
En ordentlig renovering av din skorsten ska göras av fackkunniga människor. Sedan finns enklare åtgärder som du kan fixa till själv, men är du ovan är risken stor att du inte kn se vilka fel din skorsten har. Att ta bort fågelbon är ett exempel på något du kan göra själv, förutsatt att du redan har gjort en riskanalys av hur säkert ditt tak är att gå på.
I fåglarnas värld är din skorsten högt rankad och betraktas som en bekväm, stadig plats för drömboendet. De släpper ner pinnar och annat i din skorsten och har du otur blir det fullständigt igenproppat. För att förebygga fågelbon kan du sätta ett kraftigt hönsnät över öppningen.
Laga puts och foga
Om du inte ser till att hålla din skorsten snygg och ren riskerar du att skorstenen börjar brinna av gammal tjära. Detta är den vanligaste brandorsaken i hus pålandet, rapporterar bland annat norrteljetidning.se. Du kan enkelt foga om din skorsten genom att skrapa ur den gamla fogen till ungefär ett djup av 2 centimeter. Borsta sedan av och blanda bruk. Peta in bruket, säkerställ att det finns bruk i hela din urgröpning. Låt det sedan torka lite och dra på ytterligare ett lager. Har du en rund skorsten finns det speciella verktyg för att underlätta detta.
Även om det är snyggt med lite naggad puts på äldre skorstenar så medför det att skorstenen inte är helt tät. Detta åtgärdar du genom att putsa någon millimeter utspätt bruk. Sedan använder du en kvast för att slå på jämn och fint bruk – och med ett rivbräde gör du cirklande rörelser tills putsen ser snygg och jämn ut.
Här kan du läsa fler handfasta tipsom hur du kan göra.