Renovering under 22 år

När det kommer till olika typer av renoveringar brukar man uppskatta tiden i månader. Men när det kommer till att renovera Slottet så är det ett arbete som beräknas att ta hela 22 år innan det blir helt klart.

Att renovera Slottet kommer bli ett projekt som man tar i etapper för att resultatet ska bli så bra som det bara kan. Detta är ett projekt som alla Stockholmare och turister kommer få stå ut med i många år framöver, och man kommer med största sannolikhet att vänja sig med de många ställningar som just nu omger den norra sidan av Slottet. Och prislappen, jo, den kommer att landa på 500 miljoner kronor. Men då man ännu inte vet vilken puts man vill ha så kan man tänka sig att denna siffra kommer att stiga.

Perfektion

Går man in och tittar på exempelvis Scansales tjänster får man snabbt en överblick om hur omfattande ett projekt kan bli när det kommer till fasadarbeten och puts. Och jobbar man som SFV med att putsa till Slottet så har man även hela världens ögon på sig så man vill gärna göra ett lysande jobb. Hur det hela tog fart var när en balusterdocka 2003 föll från taket då den var i dåligt skick. Det ledde till att man tog ett helhetsgrepp om hela Slottet. För att få Slottet i perfektion överväger man nu att öppna gamla stenbrott på Gotland och om stenhuggare måste utbildas för att få till rätt stämning på fasaden. Fasaden har en stenyta på 10000 kvadratmeter samt 1000 statyer och figurer som man måste se över. Så, det är med stor spänning vi ser framemot resultatet. Den som väntar på något gott.