När behövs en murare?

När du renoverar hemma och behöver ta in hjälp ligger det förmodligen nära till hands att ringa ett byggföretag eller en snickare. Men ibland kan en murare vara ett bättre val. När är det då du ska anlita en murare?

En murare kan vara behjälplig vid en rad arbeten både utomhus och inomhus, vid allt från badrumsrenoveringar till nybyggen. Särskilt viktig är muraren för dig som renoverar en äldre fastighet och vill färdigställa den tidsenligt. Murning var vanligt förr och nu, 50—100 år senare, börjar mycket av det behöva lagas eller göras om. Kunskaper om den tidens tekniker är viktiga och det är något som kunniga murare, som https://www.murarestockholm.se/ också skriver ut på sin hemsida. Många murningsarbeten ger också rätt till ROT-avdrag.

Grund, fasad och trappor

Murare kan hjälpa till med att mura husgrunder, fasader och skorstenar. Det kanske vanligaste är att ringa en murare för att laga en skorsten som rasat samman eller fått eldningsförbud. Men murare kan också hjälpa till med att bättra på gammal fasadputs samt med att laga betongtrappor. För hemmarenoverare är det bra att veta att sådana arbeten också kan utföras under vintern vilket ger möjlighet att fokusera på andra projekt under sommaren.

Kakelugnar, spisar och kakel

Inomhus finns det också många projekt som kräver en murare. Att mura och renovera eldstäder och spisar är ett exempel men muraren kan också sköta kaklingen av badrummet eller köket där det krävs att resultatet blir rakt och snyggt. Har du ett äldre hus med gamla kakelugnar som inte fungerar är det en god idé att vända sig till en murare med kunskaper inom byggnadsvård.

—De är inte svåra att renovera för en erfaren murare med lite byggnadsvårdstänk, säger kakelugnsmakaren Janne Mattiasson till Lantliv.