Kända verktygstillverkare

Bra verktyg är alltid en bra investering. De kanske kostar lite mer än billigare varianter, men det lönar sig alltid i längden att satsa på kvalitet.

Dessutom kan man hitta verktyg av riktigt bra kvalitet på begagnatmarknaden. Då bör man dock veta vad man ska leta efter. Vissa märken är kända för sin höga kvalitet, men går trots det att hitta till bra pris på exempelvis loppmarknader. Så titta efter något av följande nästa gång.

Bahco

Bahco är en av de äldsta svenska verktygstillverkarna, och det första företag som sålde rörtänger och skiftnycklar av den typ som blivit vanliga idag. Företagsnamnet är en förkortning för B A Hjorth & Co, men den som egentligen låg bakom företaget var uppfinnaren Johan Petter Johansson. Det var han som tog patent på skiftnyckeln och startade företaget Enköpings Mekaniska Verkstad. Berndt August Hjorth köpte försäljnings- och marknadsföringsrättigheterna för företagets produkter, och det är därför som det kom att stå Bahco på ett stort antal skiftnycklar.

Bahco har idag mer än 7000 olika handverktyg i sitt sortiment, som tillverkas i fabriker över hela världen, däribland i Sverige, Argentina och Taiwan.

Sandvik AB

Sandvik är idag en världsomspännande industrikoncern, med 50 000 anställda runt om i världen och en årlig omsättning på strax under 100 miljarder kronor. Ungefär 5500 av de anställda arbetar i Sandviken, där företaget grundades 1862 under namnet Sandvikens Jernverks AB.

Sandvik har länge varit ett av de ledande stålföretagen i Sverige. De var först med att utnyttja Bessemermetoden vid industriell stålframställning, och tillverkar idag bl.a. verktyg för metallbearbetning. Som kuriosa kan sägas att det också ryktas att det är Sandvik som förser Rolex med stålet till klockor som Daytona och Submariner.

G-Man

G-Man tillverkar framför allt sågar och är beläget i Edsbyn i Hälsingland, en ort som länge varit centrum för skogsbruk, och där man sedan länge har erfarenhet av att båda använda och smida sågar. Den första industrin på orten var en smedja, dit skogsarbetare kom med idéer om hur sågbladen skulle kunna förbättras.

När G-Man gundades 1984, under namnet Edsbytool AB, var affärsidén att tillverka verktyg som tog vara på den tradition som finns i Edsbyn.