Grönt ljus från byggindustrin

Byggindustrin går mot mer gröna alternativ, inte minst med den ökade efterfrågan på solpanelern. Nu får det kungliga slottet solpaneler monterade på en 1 000 kvadratmeter stor yta. Det är inget mindre än H.M. Carl XIV Gustafs födelsedagspresent från Statens fastighetsverk.

 

Att machokultur är ett problem, särskilt på byggarbetsplatser – är något som inte bara går att vifta bort. Det måste verkligen arbetas med, kontinuerligt. Tills att det faktiskt är borta. Även om det kanske krävs ett generationsskifte innan det har skett.

 

Kungliga slottet får solpaneler

 

Men vad händer annars i byggindustrin? Många blickar dras åt det mer klimatsmarta, miljövänliga tänket – även i byggbranschen. En som verkligen vill ha solpaneler är ingen mindre än kungen själv. H.M. Carl XIV Gustaf säger själv att slottet är som gjort för just solceller och när han nyligen fyllde 70 år fick han också solpaneler i födelsedagspresent av Statens fastighetsverk, 600 stycken om fraktades upp på det kungliga slottets tak, där kungen samtidigt höll audiens:

 

För att bidra med en bättre miljö så ska 600 solcellspaneler på 1 000 kvadratmeter stor yta monteras på Kungliga slottets tak. I och med det hoppas Hovstaterna att omkring tolv procent av Slottets totala elförbrukning ska komma från solen. Panelerna kommer inte att synas utifrån – SVT

 

Samtidigt blir det krav på solpaneler på alla nya hus i den amerikanska delstaten Kalifornien, något som ses som ett jättekliv mot ett grönare samhälle. Nu är The Golden State ledande i landet när det kommer till omställningen till grön energi. Det är så mycket sol i Kalifornien att solpanelerna kan driva hela hus utan problem, något som man vill fokusera på med ny lagstiftning.