Golvslipning i stället för att byta ut

Vill du renovera varsamt och med miljötänk som en aspekt? Då bör du laga, reparera och måla om det du har i stället för att byta ut med nytillverkade saker.

Vill du vara en miljövän när du renoverar? Där kommer även renovering av trägolv in, byt inte ut den fina men aningen slitna parketten, du kan lika gärna låta en expert slipa om och lasera träet på nytt, titta till exempel in https://golvslipning.net.

Reparera, bevara och återanvänd hemma

För fler tips på hur du renoverar klimatsmart går det väl att läsa på Hallå Konsument, där tipsas det om checklistor och hur du är resurssparande när du gör om hemma. Bland annat skrivs det om hur du måste vara aktiv i dina val, som med all annan konsumtion. Ställ dig frågan; behöver jag det här? Och i så fall, hur mycket? Se annars till att bevara det du redan har genom att reparera och renovera varsamt. Återanvänd det du redan har men i en annan form, det gamla golvet kan möjligtvis bli ett nytt bord, en bokhylla eller en sängstomme.

Släng alltså inte saker helt i onödan, och ge bort om du inte har användning för ditt gamla kök, badrumsskåp, ett golv eller vad som helst. Eller sälj om du vill det. Bara du inte slänger på tippen och slösar bort något som kan spara på jordens försvinnande resurser. Välj material som håller länge och tänk långsiktigt, det gör att du kanske slipper underhåll och driftkostnader, eller reparationskostnader. Dessutom påverkar det inomhusmiljön och utomhusmiljön vad du väljer för material. Något som annars är lätt att glömma.

Miljömärkta produkter i bygghandeln

Låna verktyg och maskiner av familj, vänner och släkt i stället för att köpa en slagborr som används en gång om året för att sätta upp en krok för en lampa i taket. Det är ofta rätt så onödigt att ha allt och alla verktyg, när det finns så många andra som också har det liggandes. På det sättet sparar du också pengar, och återigen, på miljön. Det finns även många miljömärkta produkter i bygghandeln som du kan ha ögonen på, de är FSC-märkta eller Bra miljöval-märkta till exempel.

Mer om renovering utan miljöfarliga kemikalier och miljön i övrigt här och här.