Bygga sommarstuga

En sommarstuga som man kan åka bort till under de varmaste månaderna på året är förmodligen något som de flesta drömmer om. Har man inte redan en sommarstuga kan det vara tid att köpa en. Det finns dock färre stugor på marknaden i år än förra året. Därför kan en idé vara att bygga en sommarstuga själv.

skärgård stuga

Det har skett en kraftig minskning av sommarstugor ute på marknaden från förra året. Den största minskningen står Skåne för. Hela 30 procent har marknaden minskat med och antalet stugor har minskat från 600 förra året till 423 i år. Även i Dalarna har utbudet minskat rejält, med 388 förra året och 347 i år. Det kan alltså vara svårt att hitta den där drömstugan som passar dig. Känner du dig dock händig kan det vara en idé att köpa en tomt och bygga din egen stuga, exakt som du vill ha den. När man bygger ett nytt hus finns dock en del saker att tänka på innan och det krävs bra planering.

Om man börjar planera köket till exempel, tänk då först och främst på var du behöver el. Ska du ha en diskmaskin och ett eldrivet kylskåp? Om en diskmaskin känns överflödig och du hellre vill ha ett gasoldrivet kylskåp slipper du oroa dig över att dessa saker står och drar el när du inte är i stugan. Surfa in på http://www.elkatalogen.se/alla-produkter/gasol/gasolkylskap.html för att hitta ett gasolkylskåp.

När det kommer till entré och hall kan en fördel vara att den ligger strategiskt i förhållande till parkeringen. Det är inte optimalt att behöva gå runt hela huset för att komma in när det till exempel regnar eller du har tunga kassar. Tänk även på hur många sovrum du har behov av. Hur många är ni i familjen och vill ni ha gäster på besök ibland? När det kommer till badrum vill de flesta ha dusch. För att ha en dusch behöver ni se till att ni kan få rinnande vatten i stugan.