Bygga garage

Många drömmer om att bygga ett garage på sin tomt. Vad detta kostar kan vara väldigt olika beroende på hur stort garage man tänkt sig, och framförallt vilken typ. Men hur ligger det egentligen till med bygglov? Det varierar det också.

Innan man sätter igång med sitt garagebygge är det viktigt att man är helt säker på hur man vill ha garaget, har kollat upp lagar, ansökt om bygglov eller gjort en bygganmälan. Hur det ligger till beror på var enskilt bygge.

Kallgarage, varmgarage eller carportgarage

Vilken typ av garage är det som ska byggas? På Villaägarna kan man läsa om att det i huvudsak finns tre olika konstruktioner för att bygga ett garage. Vad som ska byggas behöver bestämmas utifrån behov, budget och förutsättningar. Och de olika konstruktionerna kostar väldigt olika och skiljer sig åt gällande byggnationens svårighet. Funderar man på att bygga ett varmgarage som är fullt utrustat med det mesta som man kan tänkas behöva, kan det faktiskt komma att kosta ungefär så mycket som det kostar att bygga ett vanligt bostadshus, kallgarage är billigare och allra billigast är det oftast att bygga en carport. Men så behöver det såklart inte vara eftersom alla byggen är olika. Om man inte vill att garagebygget ska vara ett så stort projekt är carport bra att satsa på. Dessutom gäller det att i alla lägen skaffa en bra och funktionell garageport, på www.portfirman.se finns massor av garageportar. Kolla in det som passar garaget och husets stil, håller hög säkerhet och matchar andra behov.

Bygglov och kostnad

Behöver man bygglov till garage? Det varierar och beror på vilken typ av garage du ska bygga, hur stort det är och hur nära tomtgränsen det ligger bland annat. Det är viktigt att kontakta sin kommun inför ett bygge för att få reda på om bygget kräver bygglov eller inte, läs mer på Boverket. Hur mycket kan det kosta då? Att göra en kalkyl över hur mycket det kan komma att bygga ett garage är inte superlätt. På byggahus.se presenteras olika faktorer som påverkar priset för ett garagebygge, bland annat:

  • Garagetyp
  • Storlek
  • Fönster, dörrar och avlopp
  • Isolering
  • Garagegrunden