Att tänka på en byggarbetsplats

Det som en bör tänka litet extra på när det kommer till vägarbeten och byggarbetsplatser är arbetsmiljön. Säkerhet är a och o på dessa arbetsplatser, men ändå något som det tummas på. Dessutom finns det en psykosocial arbetsmiljö som även den är viktig.

 

Om du jobbar som bygg- eller vägarbeten har du förmodligen din arbetsplats på olika ställen beroende på vem eller vad som kräver din expertis. Det gör att du måste ta med dig dina maskiner och verktyg dit du för tillfället arbetar. Med containertjanst.se kan du hyra en container som du kan ha som ditt förråd, det effektiviserar och förenklar ditt arbete avsevärt. Det finns flera olika varianter med olika lösningar som gör att du säkert hittar en som passar just ditt arbete.

 

Det gäller dock att följa arbetsmiljöverkets regler för en säker och trygg arbetsmiljö för att få bygg. Om myndigheten upptäcker brister riskerar du inte bara din egen och dina medarbetares hälsa, du kan dessutom få betala vite för att du inte följer de krav och föreskrifter som finns:

 

Den 12 september besökte Arbetsmiljöverket (AMV) byggarbetsplatsen. Man upptäckte då byggställningar utan fallskydd och lösa stegar till byggnadsställningen. Beslut togs om ett omedelbart förbud att fortsätta arbeta på ställningarna eftersom det finns en risk för fall på över två meter. Förbudet kopplades till ett vite på 50 000 kronor – Nacka Värmdö Posten

 

Machokulturen måste bort inom bygg

 

I en artikel i Sydsvenskan går det att läsa om hur byggbranschen fortfarande har en stark machokultur trots över tio år av insatser för att få bort detta. Det är något som skrämmer bort många kvinnor från sektorn, de får höra att de inte klarar jobbet och blir ifrågasatta på ett sätt som kan liknas vid utfrysning och mobbning. Dessutom är det en känslig fråga som måste arbetas med för att sluta vara så tabubelagd. Det är vidare fler kvinnor än män som blir sjuka av dålig arbetsmiljö, enligt ett reportage i Sveriges Radio. När det är övervikt av män på en arbetsplats skapas det en stress hos kvinnor som inte kan ta sig in i samtalet lika naturligt eller välkomnas att ta sig in i samtalet.